Nieuws over plannen Zuideinde 369

Artikel AT5

We hebben nog steeds geen informatie over het advies van de verkeerscomissie. Op AT5 verschijnt vandaag een artikel waarin de basisschool Waldorf aan de Werf haar zorgen uit over de ontstane situatie rond de huisvestingsproblematiek. Heeft de verkeerscommissie een negatief advies uitgebracht?

In de berichtgeving komt weer het misverstand naar voren dat de meeste kinderen van deze school uit 'onze wijk' Kadoelen zouden komen. Dit is niet zo. Onze wijk heet Oostzanerweft. Eerder zouden de meeste kinderen uit Tuindorp Oostzaan komen. Ook wethouder Moorman geeft aan dat 2/3 van de kinderen volgens haar niet uit 'de buurt' komt. De Kadoelen en Oostzanerwerf liggen zo ver weg at het mede door de gevaarlijke verkeerssituatie op het Zuideinde ook voor deze kinderen niet veilig of mogelijk is om lopend of fietsend naar school te komen. Er wonen voor zover wij weten geen kinderen op een locatie die voor schoolgaande kinderen op een veilige manier bereikbaar is vanaf het Zuideinde.  

Volgens directeur Jamilah Blom is het een kwalijke zaak dat sommige ouders momenteel 7 km naar school moeten pendelen. De afstand tussen het gebouw aan het Zuideinde en de uiteindelijke nieuwbouwlocatie is 5 kilometer. Er zal dus geen wezenlijke verbetering in reisafstand te verwachten zijn.

Een van de ouders merkt terecht op dat een school waarvan de kinderen steeds gehaald en gebracht moeten worden vooral wordt bezocht door kinderen van ouders die zich het tijdrovende halen en brengen kunnen veroorloven. Wethouder Moorman zet zich in tegen segregatie in het onderwijs en deze ouder merkt op dat deze segregatie door de keuze voor moeilijk bereikbare locaties alleen maar groter wordt.

Wij vragen ons verder af hoe het kan dat schoolgebouwen op verschillende plekken in Amsterdam Noord worden afgebroken terwijl de gemeente klaagt dat onderwijspanden schaars zijn. Verder lijkt tijdelijke huisvesting op het terrein van de nieuwe locatie voor de school en de kinderen de beste oplossing. Waarom geeft de gemeente geen prioritet aan deze locatie? Wat is de invloed van projectontwikkelaars op de huisvestingsproblematiek van het onderwijs?